Meniscus operatie

De Meniscus

De meniscus is een kniestructuur in de vorm van een halve maan. Er zit een meniscus aan de binnenkant en aan de buitenkant van de knie. De meniscus heeft meerdere functies, waaronder:

  • een soort stootkussen tussen het onder- en bovenbeen;
  • 'geleiderails’;
  • opvulplaatjes die het verschil van vorm tussen boven- en onderbeen bij iedere stand van de knie opvullen.

De kern van de meniscus bestaat uit bindweefsel met redelijk goede doorbloeding. Hier overheen zit een bekleding van kraakbeen zonder bloedvaten, waardoor genezing na een scheur van het kraakbeendeel moeizaam gaat. Het bindweefsel met bloedvaten daarentegen kan wèl genezen!

Wat kunnen klachten aan de meniscus zijn?

De meniscus kan tot problemen leiden in de knie, meestal doordat er een scheur is ontstaan. De klachten bij een gescheurde meniscus zijn:

  • Vrijwel altijd pijn aan de kant van de scheur, bij belasten en scharnieren van de knie.
  • De knie kan ten gevolge van de irritatie gaan zwellen; er komt vocht in de knie.
  • De knie kan onbetrouwbaar aanvoelen en kan gaan ‘knappen’.
  • De knie kan ‘op slot’ gaan, dus niet meer willen strekken of recht komen na een ‘knap’.

Er zijn verschillende soorten scheuren mogelijk, op verschillende plaatsen in de meniscus. Behalve dat de gescheurde meniscus de genoemde klachten kan geven, kan door de scheur ook kraakbeenschade ontstaan.

Diagnose gescheurde meniscus

Een scheur in de meniscus kan engszins vastgesteld worden bij het lichamelijk onderzoek. Soms is de diagnose onduidelijk en wordt eerst een MRI-scan gemaakt.

Behandeling meniscus

Wordt een scheur vermoed of vastgesteld, dan wordt meestal een kijkoperatie (arthroscopie) geadviseerd. Tijdens deze kijkoperatie probeert de chirurg het gescheurde gedeelte van de meniscus te hechten. Hierna is de knie weer ‘als nieuw’ en kunt u deze volledig belasten.

Meniscus (deels) verwijderen?

Soms is hechten niet (meer) zinvol, bijvoorbeeld door het type scheur, de verstreken tijd tussen ongeval en operatie of de mate van beschadiging. In dat geval wordt het gescheurde deel zo zuinig mogelijk verwijderd. Verwijderen van een deel van de meniscus kan op langere termijn een versnelde slijtage (artrose) van het gewricht ten gevolge hebben. Daarom heeft het de voorkeur de meniscus, indien mogelijk, te hechten en te laten genezen. Het slijtageproces is dan weer als bij een gezonde meniscus.

Filmpje over meniscectomie (verwijdering meniscus of deel ervan):

Filmpje over meniscopexie (hechten van de meniscus):

Kijkoperatie

In het algemeen is de kijkoperatie van de knie een relatief kleine ingreep, die weinig complicaties en goede resultaten geeft binnen korte tijd. De verwachtingen die u mag hebben van de resultaten van deze ingreep, hangen af van de diagnose die werd gesteld tijdens de operatie.

Herstel van operatie meniscus bij verwijdering

Wanneer het nodig is de meniscus te verwijderen, hangt de revalidatietijd zeer af van de mate van het verwijderde gedeelte en van de schade aan het kraakbeen in uw knie.

Filmpje meniscus

Uitgebreid filmpje (14 minuten) over meniscus, van diagnose tot operatie: